Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ

Ιλαροτραγωδία!


Ρεσιτάλ ακροβασιών από Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σαμαρά

Ψήφο εμπιστοσύνης για να... παραιτηθεί ζήτησε χθες το βράδυ κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, στο τέλος μιας ημέρας όπου κυριάρχησαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι ανατροπές και οι μπλόφες.
Η 3η Νοεμβρίου, από τις πρώτες κιόλας ώρες της, ήταν κατά κοινή ομολογία μια κακή ημέρα για την Ελλάδα. Από τις Κάννες, Μέρκελ και Σαρκοζί επέβαλαν στην ουσία τους όρους του δημοψηφίσματος λέγοντας πως από το αποτέλεσμά του θα εξαρτηθεί η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε σοκ και παρά τις όποιες προσπάθειες να τηρηθούν τα προσχήματα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή.
Λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος σε γραπτή του δήλωση εξέφραζε -πια- αντιρρήσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λέγοντας πως η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας.
Οι εξελίξεις πήραν ανεξέλεγκτη τροπή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση κατά τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επί ώρες κυκλοφορούσαν φήμες περί επικείμενης παραίτησης του Γ. Παπανδρέου, καθώς και για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αποτελούμενης όμως από τεχνοκράτες - κυρίως τραπεζίτες. Η πρόταση που διατύπωσε η Ν.Δ. περιλάμβανε τη συμφωνία για βραχύβια κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές, έχοντας στο μεταξύ διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού επισημοποιήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η παρέμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί λέγοντας πως "δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος".
Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ. την καλωσόρισε και, μάλιστα, προανήγγειλε ότι οι Δ. Ρέππας και Ν. Αθανασάκης θα μεταβούν στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού ενώ ο ίδιος θα μιλούσε με τον Αντ. Σαμαρά "για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης". Ομως λίγα λεπτά αργότερα η Ν.Δ. δήλωνε δια του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη πως δεν περιμένουν κανέναν από το ΠΑΣΟΚ και πως δεν επίκειται κάποιου είδους συνάντηση μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων.
Αργά το απόγευμα ήταν πλέον σαφές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την επιχειρηματολογία του και ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας θυελλώδους όπως όλα δείχνουν συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ομιλία Παπανδρέου η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως άλλα συζήτησαν στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα λέει ο πρόεδρος στην Κ.Ο., ενώ η Βάσω Παπανδρέου υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου πως είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Ακόμα και αν είχαν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αυτοί έκλεισαν γρήγορα. Ο Αντ. Σαμαράς εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, σκληρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε ότι "λέει ψέματα με απίστευτη ευκολία". Υποστήριξε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή μελών του κόμματός του. "Ζήτησα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων, υπό την πρωθυπουργία κάποιου προσώπου κοινής αποδοχής για να φτάσει η χώρα σε εκλογές αφού βγει το «αγκάθι» που λέγεται δανειακή σύμβαση και έκτη δόση" τόνισε.
"Ζητώ από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και να διευκολύνει τις εξελίξεις" πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας πως η Ν.Δ. αποχωρεί από τη συζήτηση (σ.σ. όχι όμως και από την ψηφοφορία).
Στη δική του τοποθέηση ο Γ. Παπανδρέου διερωτήθηκε αν θα πέσει εξ ουρανού μια νέα κυβέρνηση. "Να παραιτηθεί έτσι μια κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνο αυτό; Ή υπάρχει κάποια έτοιμη κυβέρνηση, που περιμένει;" σχολίασε για να προσθέσει:
"Άμεσα να αρχίσουν συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος, ευρύτερα αποδεκτού, ικανού, που να υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες της δύσκολης φάσης της χώρας και, μετά, έχοντας διασφαλίσει με το καλό την ομαλή πορεία της χώρας (...) να πάμε σε εκλογική διαδικασία".
"Δεν μπορούμε σ’ αυτή την περίοδο να αφήσουμε ένα κενό εξουσίας. Ας το κάνουμε λοιπόν το γρηγορότερο, αλλά ας γίνει σωστά, προσεκτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα".





Δεν υπάρχουν σχόλια: