Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΝΕΟΙ ΑΡΓΟΤΕΣ

Τους χτύπησε η ανεργία στις μεγαλουπόλεις και θέλουν να γίνουν αγρότες
Με την αγροτική παραγωγή προτίθενται να σχοληθούν 1,5 εκατομμύριο Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής ΑνάπτυξηςΠάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία.


Τα στοιχεία του κ. Δριβελέγκα προκύπτουν απο μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα παρουσιαστεί από την ηγεσία του τις επόμενες ημέρες.
Με τα συμβόλαια των εκτάσεων που πρόκειται να καλλιεργήσουν, έφυγαν σήμερα από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας 14 νέοι και νέες από τη Θεσσαλονίκη. Αφού γνώρισαν την ανεργία, αποφάσισαν να αναζητήσουν μια διέξοδο απασχόλησης που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, στην αγροτική γη.
Μία απο αυτούς που υπέγραψαν η 29χρονη Ελένη Μανδραβέλη, που θα καλλιεργήσει αρωματικά φυτά στα 3,5 στρέμματα που έχει πλέον στη διάθεσή της στη Νέα Ραιδεστό. Όπως εξηγεί η ίδια που σπούδασε γεωπονία, διάλεξε τη συγκεκριμένη καλλιέργεια επειδή δεν απαιτεί πολύ νερό. Από την πλευρά του ο 27χρονος Αχιλλέας Γαρουφαλίδης με σπουδές στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών στα δέκα στρέμματα που εξασφάλισε, για να ζήσει την οικογένειά του. Σχέδια για δενδρώδεις καλλιέργειες κάνει, άλλωστε, η 26χρονη Ευαγγελία Σταυρίδου, που με αφορμή τις σπουδές της στη γεωπονία κατάφερε να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση μια έκταση 3,5 στρεμμάτων ώστε να ξεκινήσει το εγχείρημά της.
Σημειώνεται ότι δικαιούχοι για την μίσθωση γης είναι νέοι και άνεργοι, αγρότες και μη ενώ τα μισθωτήρια συμβόλαια έχουν πενταετή διάρκεια και η τιμή της εκμίσθωσης είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: