Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΚΚΕ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ


Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τη διαχειριστική του λογική, εκτιμά το ΚΚΕ

H γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα


Αθήνα
Τα «Συμπεράσματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012» έδωσε στην δημοσιότητα η ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ιδιαίτερα η προβολή του ενδεχομένου από επίσημες πηγές μιας νέας ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η μεγάλη επιθετικότητα του κεφαλαίου για την ανατροπή του συνόλου των εργασιακών σχέσεων και η διόγκωση της ανεργίας επέδρασαν στην εκλογική συμπεριφορά.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου σημειώθηκε πρωτόγνωρη και ταυτόχρονη καθίζηση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με το ΚΚΕ να σημειώνει μικρή άνοδο, αποσπώντας από τη μια ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, αλλά έχοντας από την άλλη «εμφανείς διαρροές προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Αναφορικά με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο ψήφου έγινε η αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα την ΝΔ ή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ενώ σημειώθηκε «σημαντική υποχώρηση στο κριτήριο ψήφου με βάση την κατάργηση του Μνημονίου, στην θέση της οποίας προωθήθηκε η αναδιαπραγμάτευση σε συνδυασμό με την διαβεβαίωση για την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ».

«Τα πιο έκδηλα αρνητικά χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, η ενδυνάμωση της ΝΔ, η ενίσχυση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η αντοχή της Χρυσής Αυγής. Η ισχυροποίηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α συντελέσθηκε και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική του λογική. Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε, απέβαλε τα όποια φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα είχε αναδείξει πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έγινε συστηματική και μελετημένη ιδεολογική - πολιτική επίθεση στο κόμμα» αναφέρεται στην απόφαση του ΚΚΕ.

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ότι σε όλο αυτό το διάστημα επιχειρήθηκε η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού με τον σχηματισμό δύο πόλων, τον ένα με βάση την ΝΔ και τον άλλο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προστίθεται ότι «ο πόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενισχύθηκε με οργανωμένη μαζική μετακόμιση οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα, τις πρώην ΔΕΚΟ, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό».

«Στην διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου υπήρξε μια απροκάλυπτη επέμβαση της Κομισιόν, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο να αποτραπεί η αμφισβήτηση του Μνημονίου-Δανειακής Σύμβασης σε μια περίοδο που ξέσπασε πιο δυνατή η κρίση στην Ισπανία και αναμενόταν τόσο αυτή η χώρα, όσο και άλλες, π.χ. Ιταλία και Κύπρος, να ζητήσουν να ενταχθούν σε καθεστώς δανειοδότησης από ΕΕ-ΔΝΤ» αναφέρει επίσης το ΚΚΕ.

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνεται επίσης ότι η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις «μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην δουλειά του κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας», ενώ προστίθεται ότι «η ΚΕ δεν μπόρεσε, επίσης, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια».

Αναφορικά με την γενική εκλογική μάχη, η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι «η πολιτική γραμμή με την οποία δόθηκε η μάχη ανταποκρινόταν στον χαρακτήρα της κρίσης και της διεξόδου που είχε ανάγκη ο λαός», ωστόσο προστίθεται ότι «η ΚΕ δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπροστά στο δοκιμαζόμενο λαό έμπαινε ζήτημα να επιλέξει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση στη βάση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ από την μια, ή μια κυβέρνηση της λεγόμενης «αριστερής συνεργασίας» με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με το ψεύτικο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεονέκτημα των 50 εδρών».

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «η ΚΕ έπρεπε να καθορίσει το πλαίσιο της πρώτης εκλογικής μάχης στο ίδιο πνεύμα που το επεξεργάσθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου. Δηλαδή να προτάξει το μέτωπο στην αυταπάτη της «αριστερής κυβέρνησης» με επεξεργασία και κωδικοποίηση κατάλληλων συνθημάτων».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ΚΕ του ΚΚΕ «δεν έδωσε έγκαιρα απάντηση πώς βλέπει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης της λαϊκής εξουσίας, πώς θα φθάσει ο πολιτικός αγώνας σε μια τέτοια έκβαση και με ποιες προϋποθέσεις, ώστε να κατανοηθεί γιατί το ΚΚΕ δεν μετέχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, σε κυβέρνηση που πολιτεύεται στα πλαίσια του συστήματος, στο έδαφος δηλαδή του καπιταλισμού».

«Η ΚΕ εκτιμά ότι σωστά δεν μπήκε το Κόμμα στη λογική συζήτησης με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη διερευνητική εντολή. Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το χαρακτήρα αυτού του φορέα ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης» αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι παρά τις αδυναμίες και τις απώλειες που υπέστη στη διάρκεια της εκλογικής μάχης αναδείχθηκαν «οι δύο δρόμοι ανάπτυξης» και τονίζει ότι το κόμμα «οφείλει να αντιμετωπίσει αδυναμίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις καθώς οι απαιτήσεις του αγώνα θα αυξηθούν απότομα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν στους αγώνες με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς για τα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, εκλαϊκεύοντας την στρατηγική του κόμματος, ενώ καλεί και σε δουλειά για την επιτυχία των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ με κεντρικό σύνθημα «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία…!»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: