Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

1814-2015 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Γύρα Κεφαλονιάς Αργοστόλι – Ληξούρι.

200 χρόνια από τη χάραξη του δρόμου , «της Γύρας» που συνδέει το Ληξούρι και το Αργοστόλι περιμετρικά του μεγάλου κόλπου Λιβαδίου. 1814-2014
Ήταν στα 1814 που ο τότε Διοικητής Κεφαλληνίας Κάρολος Φίλιππος Δε Βοσσέτ, αποφάσισε δυναμικά να χαράξει και να υλοποιήσει ένα νευραλγικό δρόμο του νησιού μας, που να συνδέει το Ληξούρι και το Αργοστόλι περιμετρικά του κόλπου Λιβαδίου Κεφαλληνίας.
Πέρυσι, το 2014 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από αυτή την επέτειο του γεγονότος, αλλά   λόγω των σεισμών δεν πραγματοποιήθηκε κάποια εκδήλωση. Φέτος, μια και είμαστε ακόμη κοντά στην επέτειο, αφιερώσαμε τούτον τον αγώνα δρόμου «Στη Γύρα», τιμώντας έτσι και τους πρωτεργάτες που την έφτιαξαν, αλλά και κάθε επώνυμο και ανώνυμο που για ποικίλους τρόπους τη διάβηκε και τη διαβαίνει.
Ξεκινώντας  αρχικά από το παλιό μονοπάτι της Αρχαίας Πάλλης, οι κάτοικοι του Ληξουρίου για να τιμήσουν τον εμπνευστή και δημιουργό της, Κάρολο Φίλιππο Δε Βοσσέτ, έστησαν πέτρινη Κολόνα, έργο του Ιερώνυμου Γοργορίνη με την επιγραφή.
Καρόλω  Φιλίππω  Δε Βοσσέτ
Αρίστω   Ηγεμόνι
και
Κοσμήτορι  Κεφαλληνίας
Η  του  Παλίου Πόλις
«ΑΩΙΔ»          
 (1814)
Σήμερα η Κολόνα ερειπωμένη από σεισμούς και από  των ανθρώπων την αδιαφορία, μετρά τις πληγές της μια και ισοπεδώθηκε ολότελα από τους οργισμένους σεισμούς του 2014.
Ο δρόμος της Γύρας συνέχισε να περνά από παλιά μονοπάτια που διαπλατύνθηκα, πάνω από γεφύρια, μα όσο ήταν δυνατό κοντά στα παράλια του κόλπου Λιβαδίου, θα αναρριχηθεί στο βουνό του Σκανδολίτη, θα περάσει από την Κριτωνού και τη Θηνιά και στη θέση που ήταν παλιά το χάνι του Λαμπρινού θα στρίψει δεξιά για το Αργοστόλι ακολουθώντας τη φυσική γεωγραφία της περιμέτρου του Κόλπου Λιβαδίου.
Θα περάσει κάτω από τα χωριά της Θηνιάς, Καρδακάτα, Ρίζα Κοντογουράτα, στη συνέχεια στη  κλειστή στροφή που ονομάζεται του Ποντικού τ’ Αυλάκι, που είναι μια χαράδρα πληγωμένη από το σκοτωμό που έκαναν  οι Γερμανοί  σε χιλιάδες Ιταλούς της Μεραρχίας Άκουι,  κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και, από κει η Γύρα θα συνεχίσει σε πολλές στροφές και ισιώματα για το Αργοστόλι.
Στροφή κάτω από τα Κουρουκλάτα, θα περάσει μέσα από τα Φάρσα που στο δρόμο της δεξιά υπάρχει η εκκλησιά του Αγίου Χριστοφόρου,  Άγιος προστάτης των Οδηγών.
Από τα Φάρσα θα ακολουθήσει την πορεία παράλληλα με τη φυσική τοπογραφία των βουνών και θα φτάσει η Γύρα στο Δράπανο, (τοποθεσία του αρχαίου οικισμού Δρέπανο) και από κει στο Αργοστόλι.
Δεξιά στο δρόμο του Δραπάνου, πάνω στη μικρή πλαγιά που είναι τα πλατάνια, πέτρινός βράχος- φυτευτός, τοποθετήθηκε στα 1813 από τους κατοίκους του Αργοστολίου για να μαρτυρά την προσφορά του Δε- Βοσσέτ και την ευγνωμοσύνη προς αυτόν.
Καρόλω  Φιλίππω Δε-  Βοσσέτ,
αρίστω  ηγεμόνι και κοσμήτορι
της νήσου ταύτης.
Η βουλή Κεφαλλήνων
«ΑΩΙΓ»(1813)
Έρευνα – Κείμενο Γεράσιμος ΓΑΛΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: